Főoldal    Referenciák    Cégtörténet    MinőségpolitikaA Gépszem Kft. az NKFI Hivatal által meghirdetett, 2020-1.1.1-KKV START pályázati forrásból 17 980 032 Ft támogatásban részesült szoftverfejlesztés céljára.


Tájékoztatás a pályázat eredményéről:

A Gépszem Kft. által kifejlesztett ÁBRA programcsomag egy hardver független Vision képfeldolgozó és mérőrendszert jelent. A rendszer magában foglal egy szabványosított szoftver eszköztárat, mely egyszerű, grafikus felületen kezelhető – CAD program szerű működést kínálva – ezáltal általános mérnöki tudással rendelkezők számára is könnyen használható, nem szükséges hozzá speciális Vision tudás. Az alapvető egyszerűség mögött egy nyílt, moduláris bővítési lehetőséget is kínálunk azok számára, akik ki szeretnék egészíteni az alap funkciókat összetettebb mérési funkciókkal.

A kezelőfelület kialakításánál az egyszerűség és a funkcionalitás volt a fő szempont. Az elemek paraméterezése egységesen egy univerzális felületen valósult meg. A köztük lévő kapcsolatok vizuális ábrázolása révén jól átláthatóak az elemek a szerkesztőben. A mérési sor lépésenként futtatható, a részeredmények grafikusan elemezhetőek - ezzel a gyors visszacsatolással segítve a mérnök munkáját. A paraméterezés során a hiányos paraméterekre vagy az esetleges szintaktikai hibákra figyelmeztetést jelenít meg a szerkesztő, mely a felhasználót segíti a hibakeresésben. A szerkesztő alkalmas előre felvett képsorozatok betöltésére, és azon történő futtatásra, valamint egy bizonyos típusú ipari kamerával használva, azonnali mérésre is alkalmas. (későbbiekben lehetőség van további kameratípusokkal bővíteni).

Több szintű felhasználói felületet terveztünk (egyszerű, mérnöki, expert), melyek közül első körben az expert szintű készült el – mivel ez tartalmazza a legtöbb funkciót, a legkevesebb kötöttség mellett.

Ebből a felületi megvalósításból visszafelé haladva formálódik ki a mérnöki és az egyszerű felhasználói szintek felülete. A dinamikus kialakításnak köszönhetően későbbiek során ezek a felületek és az általuk kínált eszköztár komplexitása a felhasználói igények szerint változtatható - a kapott visszajelzések alapján.

A Gépszem Kft jelen fejlesztést a belső hatékonyság növelésére alkalmazza, valamint OEM licenszként, és önálló programként piaci értékesítésre is sor kerülhet a közeljövőben – üzleti partnereken keresztül. Tervben van oktatási és kutatási célú változat készítése is.


 
gepszem
 Méréstechnika - Vision - Ipari informatika - Vezérléstechnika
eXTReMe Tracker
2010 (c) - Gépszem KFT.